• Όνομα: Πτεροφάλαινα
  • Αγγλικά: Finback whale
  • ΛατινικάBalaenoptera physalus
  • Κατάσταση: Ανεπαρκώς γνωστό
  • Μέγεθος: έως 23 μέτρα / 75 τόνους
  • Βάθος κατάδυσης: Περισσότερο από 450 μέτρα
  • Χρόνος κατάδυσης: έως 30 λεπτά
  • Ταχύτητα: έως 37 χλμ / ώρα
  • Διατροφή: Ζωοπλαγκτόν
  • Κατανομή: Ιόνια νησιά, σπάνια στο Αιγαίο

Περιγραφή: Θηλυκό 20,0-25,0 μ.,αρσενικό 18,0-20,0 μ. Μπαλένες αντί για δόντια, δύο ρουθούνια στο κέντρο του κεφαλιού. Ραχιαίο πτερύγιο αρκετά πίσω από το μέσο του σώματος, όρθιο και συχνά δρεπανόσχημο(ύψος 50cm.) και μικρό σε σχέση με το μέγεθος της φάλαινας. Πτυχώσεις στο λαιμό. Δεν βγάζει τα ουραία πτερύγια σχεδόν ποτέ έξω από το νερό, όταν καταδύεται. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κητώδες στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.