• Όνομα: Φώκαινα
  • Αγγλικά: Harbour porpoise
  • Επιστημονική ονομασίαPhocoena phocoena
  • Κατάσταση: Κινδυνεύον
  • Μέγεθος: 1,60μ
  • Βάθος κατάδυσης: έως 40 μ
  • Διατροφή: Ψάρια
  • Κατανομή: Μοναδικός πληθυσμός της Μεσογείου στο Θρακικό και ΒΑ. Αιγαίο.

Περιγραφή: Ένα από τα μικρότερα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο 91,4 -1,9 μ) , όπου το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Ασπρόμαυρο χαρακτηριστικό χρώμα, χαρακτηριστικό ραχιαίο πτερύγιο στα αρσενικά (ίσιο προς τα επάνω 1,8-2,0μ. ύψος). Στα θηλυκά είναι δρεπανόσχημο και μικρότερο. Πρόκειται για παράκτιο είδος