Select Page

Δίκτυο Εκβρασμών για τα κητώδη

O ΑΡΙΩΝ είναι η μόνη οργάνωση στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο που ανταποκρίνεται και εξασφαλίζει την διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη των κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον.

help7Στη Ελλάδα ζουν και αναπαράγονται μόνιμα 8 είδη κητωδών. Τα περισσότερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η ύπαρξη ενός οργανωμένου Δικτύου Εκβρασμών αποτελεί το πρωταρχικό βήμα για τη διάσωση, περίθαλψη και προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.
Ο ΑΡΙΩΝ είναι ενεργό μέλος του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών για τα Θαλάσσια Είδη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε συντονισμό με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του Δικτύου Εκβρασμών

Το Δίκτυο Εκβρασμών του ΑΡΙΩΝ λειτουργεί σε 24ωρη βάση και συγκεντρώνει συνεχώς πληροφορίες για εμφανίσεις κητωδών από όλη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα.

Η λειτουργία του Δικτύου Εκβρασμών δίνει στον ΑΡΙΩΝ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις εμφάνισης άρρωστων, τραυματισμένων ή νεκρών κητωδών, ενώ παράλληλα αποτελεί το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα περιστατικά μαζικών θανάτων δίνοντας μας τη δυνατότητα για άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση τους.
Ανάλογα με την πληροφορία που δέχεται ο ΑΡΙΩΝ, είτε τηλεφωνικά (στην τηλεφωνική γραμμή 24ώρης ανταπόκρισης), είτε μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας αναφοράς παρατήρησης και γίνεται η απαραίτητη αξιολόγηση του περιστατικού.
Εφόσον το κήτος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, συλλέγονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και γίνεται καταγραφή της πληροφορίας.
Εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο η άρρωστο κήτος,  ενεργοποιείται παράλληλα και το Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων, ειδικοί σπεύδουν στο σημείο και  παρέχουν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, πάντα βάσει ειδικών πρωτοκόλλων  και με τη σύμφωνη γνώμη της υπεύθυνης κτηνιάτρου.
Στις περιπτώσεις νεκρού κήτους, πραγματοποιείται νεκροψία για να διευκρινιστεί η αιτία θανάτου και συλλέγονται βιολογικά δείγματα, τα οποία αποτελούν πο

Το δίκτυο αποτελεί μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να εντοπιστούν έγκαιρα περιστατικά μαζικής θνησιμότητας  Η συγκέντρωση δεδομένων συνεισφέρουν στη καταγραφή της κατάστασης του πληθυσμού θαλάσσιων θηλαστικών στην Ελλάδα, στη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, στην συλλογή πολύτιμων δειγμάτων και στη παρουσίαση νέων επιστημονικών δεδομένων.

Από την δημιουργία του, το 2002, ο ΑΡΙΩΝ έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 450 περιστατικά εκβρασμών στην Ελλάδα.

Το δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων

2014-04-19 19.55.19Το 2011 ο ΑΡΙΩΝ έθεσε σε λειτουργία το Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων, προκειμένου να αναβαθμίσει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του Δικτύου Εκβρασμών. Μια έμπειρη ομάδα κτηνιάτρων και επιστημόνων υλοποιεί και συντονίζει τις δράσεις διάσωσης, πρώτων βοηθειών και επανένταξης.
Επιπλέον και σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ, το δίκτυο κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ ανταποκρίνεται με παροχή πρώτων βοηθειών, κτηνιατρικής υποστήριξης, νεκροψίες και δειγματοληψίες σε περιστατικά άλλων θαλάσσιων ειδών όπως είναι η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσια χελώνα και τα θαλασσοπούλια.
Στο δίκτυο εκβρασμών του ΑΡΙΩΝ συμμετέχουν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 110 κτηνίατροι σε όλη την νησιωτική και παράκτια Ελλάδα. Στο Αιγαίο, 7 μέλη καλύπτουν τα Δωδεκάνησα, 5 τις Κυκλάδες, 11 στο Βόρειο Αιγαίο, 8 σε όλους τους νομούς της Κρήτης, 6 στο Ιόνιο, 1 στις Σποράδες , 3 στην Κύπρο και 73 στις παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Το δίκτυο του ΑΡΙΩΝ είναι προσβάσιμο και διαθέσιμο πανελλαδικά από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την διάσωση και περίθαλψη άγριας πανίδας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην άμεση, σωστή και εξειδικευμένη φροντίδα καθώς και εξοικονόμηση πόρων.
-Επικοινωνήστε  με το Δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων
Αναφορά παρατήρησης
-Κατεβάστε το έντυπο δειγματοληψίας για νεκρά ζώα

Οδηγίες για περιστατικό εκβρασμού

20140419_174733 ARION 50%ΕΙΔΑΤΕ ΔΕΛΦΙΝΙ ΠΡΟΣΑΡΑΓΜΕΝΟ;
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ : 6945-531850 ή 6945-644994 ή 6973-462791
Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι είναι ζωντανό. Αναπνέει κάθε 15-20 δευτερόλεπτα.
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ:
• Μην το οδηγήσετε στα βαθιά.
• Φροντίστε ώστε να βρίσκεται το ρουθούνι πάντοτε έξω από το νερό.
• Διατηρείστε τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά (και δροσερά) με θαλασσινό νερό. Μη βρέχετε το ρουθούνι του.
• Σκεπάστε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο σεντόνι, αφήνοντας ακάλυπτα τα πτερύγια, τα μάτια και το ρουθούνι.
• Καλύψτε με βαζελίνη (όχι αντηλιακά) τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Προσοχή, όχι στα μάτια και ρουθούνι ούτε στα χείλη του στόματος.
• Μην ρίχνετε νερό ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι.
• Απομακρύνετε τον κόσμο, (το στρες μπορεί να το σκοτώσει).

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ ή ΣΚΕΛΕΤΟΣ:
• Μετακινήστε το εύρημα αν κινδυνεύει να παρασυρθεί από τη θάλασσα.
• Φωτογραφήστε το πριν και μετά την μεταφορά του.

Σε όλες τις περιπτώσεις επικοινωνήστε με τον ΑΡΙΩΝ και ειδοποιήστε το πλησιέστερο Λιμεναρχείο

Αναφορά παρατήρησης

Συμπληρώστε την αναφορά παρατήρησης εδώ.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Όταν βρεθείτε στη θάλασσα θυμηθείτε:
• Προσέχετε γιατί τα δελφίνια πιθανόν να κολυμπούν στην περιοχή.
• Εάν παρατηρήσετε κοντά σας δελφίνια ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ του σκάφους, διατηρήστε την σταθερή και ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στην κατεύθυνση ή την ταχύτητα.
• Εφόσον βρίσκονται κοντά στο σκάφος σας μην προσπαθήσετε να τα πλησιάσετε λιγότερο από 100 μέτρα και ΜΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ το σκάφος από μπροστά τους. Προσέχετε ώστε να μην υπάρχει άλλο σκάφος κοντά στο κοπάδι σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρα.
• Μην πλησιάζετε κοπάδια που έχουν μωρά γιατί θα πανικοβληθούν και πιθανόν να τραυματιστούν.
• Εάν θέλετε να τα φωτογραφήσετε τότε είτε να διατηρείτε ουδέτερη ταχύτητα του σκάφους. Απομακρύνετε το σκάφος σας από το κέντρο του κοπαδιού.
• Μην ΚΥΝΗΓΑΤΕ, μην ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ και μην ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΤΕ τα δελφίνια…αφήστε τα να σας πλησιάσουν ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ.
• ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ όταν δείτε τα δελφίνια να κτυπούν τις ουρές ή το κεφάλι τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ενοχλημένα.
• Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ δελφινιών είναι παράνομη. Τα δελφίνια είναι απειλούμενα είδη και προστατεύονται με νόμους.
• Μην προσπαθείτε να πιάσετε τα δελφίνια και να κολυμπήσετε μαζί τους στην άγρια φύση. Μπορεί να τα τραυματίσετε η να τραυματιστείτε και εσείς σοβαρά.
• Μην ΤΑΙΖΕΤΕ τα δελφίνια. Μπορεί να αρρωστήσουν από βακτήρια ή παράσιτα της τροφής και εάν μάθουν να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο τότε δεν θα μπορούν να αναζητούν τροφή από μόνα τους.
• Μην ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ τις θάλασσες. Τα πετρελαιοειδή, τα σκουπίδια, οι πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν παγίδες θανάτου για τα ζώα της φύσης. Ρίχνετε τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων.
Εάν δείτε δελφίνι ή φάλαινα θα είσαστε από τους τυχερούς που μπόρεσαν να έχουν αυτό το προνόμιο και την αφάνταστη εικόνα!
Μοιράστε τις πληροφορίες σας με τον ΑΡΙΩΝ στα τηλ.: 6945531850, 6945644994 ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση arion@arion.org.gr

Διάσωση & Περίθαλψη

Γενικές πληροφορίες

Στα κητώδη δεν γίνεται κάποια συντονισμένη ενέργεια περίθαλψης ούτε στην Ελλάδα ούτε και διεθνώς. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει για την περίθαλψη τραυματισμένου ή άρρωστου ζώου, σε Κέντρο Περίθαλψης, έχουν αποβεί άκαρπες. Ο βασικότερος λόγος γι αυτό, είναι ότι τα κητώδη που βγαίνουν στην ακτή από μόνα τους είναι ήδη πολύ άρρωστα ή βαριά τραυματισμένα για να επιβιώσουν. Έτσι οποιαδήποτε μεταφορά τους σε Κέντρο Περίθαλψης εντείνει περισσότερο την αγωνία τους και τον πόνο τους μέχρι να πεθάνουν.
Επιπλέον, επειδή πολλές φορές αυτές οι προσπάθειες γίνονται από μη ειδικευμένους ανθρώπους δημιουργούν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο: η επαφή με τα ζωντανά κητώδη μπορεί να τους μεταφέρει ανθρώπινες ιώσεις για τις οποίες δεν έχουν αντισώματα! Έτσι αν ένα δελφίνι επιβιώσει από την περίθαλψη και ξαναμπεί στον φυσικό του πληθυσμό, υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει έναν καινούργιο ανθρώπινο ιό, που θα μπορούσε να καταστρέψει ή και να εξαφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό! Προσπαθώντας λοιπόν να σώσουμε ένα δελφίνι, δυνητικά μπορεί να σκοτώσουμε χιλιάδες άλλα, όταν ενεργούμε χωρίς τις εξειδικευμένες γνώσεις.
Συνήθως για τα κητώδη που βγαίνουν στη ακτή η επικίνδυνα κοντά σε αυτή απαιτείται ένα συντονισμένο δίκτυο ανταπόκρισης με εκπαιδευμένους κτηνιάτρους, επιστήμονες και εθελοντές. Η ανταπόκριση της ομάδας διάσωσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ζώου, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του. Οι περισσότερες και αποτελεσματικότερες ενέργειες γίνονται κυρίως επί τόπου και οι επιλογές είναι: Η άμεση απελευθέρωση του ζώου αν είναι υγιές (αφού φωτογραφηθεί, μαρκαριστεί και συλλεχθούν τα απαραίτητα δείγματα), η ευθανασία, να αφεθεί να πεθάνει φυσιολογικά, η μεταφορά του σε κέντρο περίθαλψης. Στην προκειμένη περίπτωση οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες και για τον λόγο αυτό λίγα είναι τα Ινστιτούτα που κάνουν προσπάθειες περίθαλψης. Ακόμη και για τα ζώα όπου έχουν γίνει επιτόπιες ενέργειες διάσωσης δεν έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας και δεν είμαστε πάντα σε θέση να γνωρίζουμε αν το ζώο δεν εκβράστηκε τελικά κάπου αλλού.

Πρώτες βοήθειες

ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ Ή ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΗΤΩΔΕΣ
________________________________________
Τηλεφωνήστε μας αμέσως
• Απομακρύνετε τους περίεργους. Το στρες από την πολυκοσμία μπορεί να το σκοτώσει. Παραμένουν τα απολύτως απαραίτητα άτομα.
• Πλησιάστε προσεκτικά το ζώο για το δικό σας και το δικό του καλό Τα δελφίνια κάνουν απότομες κινήσεις.
• Βεβαιωθείτε ότι το ζώο ζει. Αγγίξτε απαλά το ρουθούνι στην κορυφή του κεφαλιού. Αν ζει θα δείτε κάποια κίνηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ νερό, άμμο ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο ρουθούνι.
• Ποτέ μην το επιστρέψετε στα βαθιά. Κρατήστε το στα ρηχά και σταθεροποιήστε το σώμα του να κάθεται με την κοιλιά απαλά σε αμμώδη βυθό ή βάλτε από κάτω κάτι μαλακό ώστε να μην ξύνεται στις πέτρες. Το ρουθούνι να βρίσκεται πάντα έξω από το νερό και το ζώο να διατηρείται πάντα μπρούμυτα και ποτέ πλάγια ή ανάσκελα.
• Προστατέψτε το δέρμα του. Αλείψτε ολόκληρο το σώμα του με βαζελίνη εκτός από τα μάτια και την περιοχή γύρω από το ρουθούνι. Σκεπάστε το σώμα με βρεγμένο ανοιχτόχρωμο και μαλακό ύφασμα αφήνοντας πάντα ελεύθερα ΟΛΑ τα πτερύγια, το ρουθούνι και τα μάτια. Σε δυνατή ηλιοφάνεια επιβάλλεται η δημιουργία σκιάς στο σημείο που βρίσκεται.
• Μην το μετακινείτε χωρίς λόγο. Ποτέ δεν το κυλάμε. Ποτέ δεν το σύρουμε από τα μπροστινά πτερύγια, ούτε χρησιμοποιούμε σχοινιά, δίχτυα, ξύλα, γάντζους, κλπ. Ακόμη ποτέ δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται πολύ εύκολα. Αντί γι’ αυτά, φτιάχνουμε πρόχειρο φορείο από μαλακό και ανθεκτικό ύφασμα.

Οδηγίες για νεκρά κήτη

Κατεβάστε εδώ το έντυπο αναφοράς για νεκρά κήτη

Το κέντρο περίθαλψης

Για τους σκοπούς της περίθαλψης, έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Παλλήνης-Χαλκιδικής (Αρ. Αποφ.: 278/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου), δύο χερσαίες δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή «Κάνιστρο», στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλιουρίου, έκτασης 3175,441 m2 και 1126,170 m2, και από τη Νομαρχία Χαλκιδικής θαλάσσια έκταση 5000 m2 τον κόλπο του Κανίστρου.

Εικόνα11  Εικόνα12

Περιστατικά
  • Νεκρό ρινοδέλφινο σε παραλία της Ραφήνας, Αττική 21-06-2013.
  • Διάσωση ζωνοδέλφινου στην Ελαφόνησο, Κρήτη   2-6-2013
  • Περίθαλψη ορφανού ζωνοδέλφινου στον Άσσο, Κορινθία 25-8-2012
  • Περιστατικό άρρωστου ζωνοδέλφινου στην Μύκονο 15-05-2012
Share This